CORTE LATINO-21,  26-28 mars 2021

Corte Latino är en spännande filmresa genom den latinamerikanska diasporan som rotat sig i Norden. Nio kortfilmer av tio regissörer och kreatörer. Tre samtal där du kan möta fem av dessa tio intressanta filmskapare och höra dem berätta för oss om sitt arbete och hur deras filmskapande påverkas av deras ursprung. 

 

Program

Filmerna var tillgängliga i 72 timmar mellan fredag 26 mars och söndag 28 mars 2021.

 

Fredag 26 mars 2021

18.00–18.30: Invigning! Vi invigde festivalen med ett samtal mellan de två göteborgsbaserade filmarna: Enver »Chato« Ramirez och Gorki Glaser-Müller lett av Daniel Terres, projektledare för Urban konst och en av grundarna till podden Tredje Rummet.

 

Invigningen på fredag gästades också av Alva & Elsa som berättade om sitt filmprojekt kallat Amina. Filmen handlar om ungdomars verklighet i Sverige.​ “Vi vill göra kortfilmer om ungdomars verklighet från olika perspektiv, för att ge en inblick i ungas liv under ytan och bakom fasaden.”

 

18.30–19.00: Badass-producenten Elisa Pirir i ett samtal med Gorki Glaser-Müller om att finansiera och producera samproduktioner med Norden och Latinamerika. 

 

Lördag 27 mars 2021

14.00–15.00: Celina Escher och Mónica Hernández Rejón visade scener ur sin rykande färska dokumentär »Fly So Far«. Vi mötte dem i ett samtal om sitt arbete med filmen, lett av Viana Barzan Mikkelsen, dokumentärfilmare, skådespelare och filmpedagog.

BLOCK 1: »Hemma borta«

Total tid block 1 (5 st filmer) 81 min

 
bildnr 153.jpg

*Nr 153

Angela Bravo

När Angelas pappa får en livstidsdom är hennes yngsta syskon bara några månader gamla. Besöksrummet på Kumla på 2×4 meter blir familjens förlängda vardagsrum. En unik inblick av hur det är att växa upp med stigmat av att ha en dömd förälder som inte viker en tum från barnperspektivet.

28 minuter

Gasthamn_edited.jpg

Gästhamn

Simon Revilla

En flicka och hennes pappa har seglat till en speciell plats. Men när de kommer dit blir de ombedda att åka därifrån.

9 minuter

Still%20Ka%CC%88rleksinvandrarna_edited.

Kärleksinvandrarna

Debhora Vega &
Mónica Hernández Rejón

Kärleksinvandrarna är en kort dokumentärfilm som reflekterar kring vad det innebär för kvinnor och transpersoner från Latinamerika att flytta till Sverige för kärleks skull.

25 minuter

thewatermelon-4.jpg

La Sandia

Gorki Glaser Müller 

Södertälje, Julen 1978. Alberto, en chilensk far, köper hem en vattenmelon för sina sista pengar. Men lyckan blir kortvarig när melonen inte lever upp till förväntningarna. Familjens relation ställs nu bokstavligen på ända i denna absurda och komiska historia.

10 minuter

Arvet%20stillbild%203(1)_edited.jpg

Arvet

Valentina Chamorro Westergårdh

Första generationens, andra generationens, tredje generationens invandrare. När blir man svensk? En film om tre generationer, identitet och mellanförskap som väcker frågor kring identitet, kultur och om man kan ärva en känsla av tillhörighet till ett land man aldrig någonsin besökt.

9 minuter

 

BLOCK 2: »Borta hemma«

Total tid block 2, (4 st filmer) 85 min

allt%20fo%CC%88r%20dig%20bror_edited.jpg

Allt för dig bror

Mischa Snicker & Enver Ramirez

När Irmas bästa vän dör bestämmer hon sig för att hitta den skyldiga. Hon börjar röra sig i allt mer kriminella kretsar i ett Göteborg, som ofta bara syns i svarta rubriker. Mischa Snicker och Enver Ramirez gestaltar rått och utan romantik en ung tjejs liv i en skoningslös förort.

35 minuter

Obituary_still_1_edited.jpg

Obituary

Simon Revilla

En man dör ensam i sin lägenhet och kroppen hittas först två år senare. Men vem var han? Simon Revillas fragmentariska porträtt tar sin startpunkt i en begravning utan sörjande och borrar sig bakåt i tiden, via fågelskådarforum tillbaka till Argentina. En film om isolering och om det gemensamma ansvar som vilar på oss alla.

10 minuter

Skjermbilde%202019-03-28%20kl.%2022.50_e

Liremu Barana

E. Caj Cojoc

Varje dag och natt dansar Arisa till sånger som berättar om hennes folk och förfäders kamp och strävan. Med musiken och minnet som tydliga berättarkomponenter har regissören Elvis Rigoberto Caj Cojoc skapat en lyrisk meditation  om identitet, femininitet och tillhörighet hos garifunafolket i Guatemala.

10 minuter

Svenskarna_spealr_2.jpg

Svenskarna

Manolo Diaz Rämö

Svenskarna är ett band bestående av fyra skådespelare med rötter i olika delar av världen. Manolo Diaz Rämö filmar dem för att förstå sig själv och hitta ett sätt att relatera till sin egen känsla av rotlöshet. En personlig dokumentär som skildrar en känsla som säger mer än tusen ord om migration, flykt och livet i ett nytt land som inte är nytt längre.

30 minuter

 

Samtal Fredag den 26 mars

Enver%20Ramirez_edited.jpg

Enver »Chato« Ramirez

IMG-2104-2_edited.jpg

Gorki Glaser-Müller

Skärmavbild 2021-03-08 kl. 21.03.45.png

Daniel Terres

IMG_1820.jpeg

Elisa Pirir

Alva%20o%20Elsa_edited.jpg

Alva & Elsa

Vi öppnar festivalen med ett samtal mellan de två göteborgsfilmarna: Enver »Chato« Ramirez och Gorki Glaser-Müller lett av Daniel Terres, projektledare för Urban konst och en av grundarna till den fantastiska podden Tredje Rummet.

 

Gorki är filmregissör med bakgrund som skådespelare. Han kom till Sverige från Chile som 13-åring och ända sedan han avslutade sina regi studier på Akademin Valand i Göteborg har han experimenterat med historieberättande i olika former. 

 

Enver är främst känd från Hammer Hill click. Han föddes någonstans mellan bergen i Bolivia/Peru 1977 men kom i tidig ålder som politisk flykting till Sverige. Utöver att vara en hiphop legend har han arbetat med teater, musikvideos och film. 

Elisa Pirir är verksam filmproducent från Guatemala, bosatt i Tromsö, Norge sedan 2007. I samarbete med regissören E. Caj Cojoc har hon gjort den prisbelönta kortfilmen Liremu Barana (havets själ).

 

Med en fot stadigt förankrad i det norska produktionsbolaget Mer Film arbetar Elisa med utomeuropeiska samproduktioner, talangutveckling och TV-serier. Tillsammans med E. Caj Cojoc utvecklar Elisa sin första långfilm som skall spelas in i Guatemala. Möt Elisa i ett samtal med Daniel Terres från Tredje Rummet och Gorki Glaser-Müller om att filma minoriteter och att producera och finansiera film mellan Norden och Latinamerika. 

 

Hon arbetar på norska produktionsbolaget Mer Film där hon är ansvarig för utomeuropeiska samproduktioner, talangutveckling och TV-produktion. Kortfilmen Liremu Barana, som hon varit med och skrivit och producerat, har visats på flera stora filmfestivaler och vunnit många priser. Tillsammans med regissören E. Caj Cojoc utvecklar Elisa sin första långfilm i Guatemala.  

Invigningen gästas också av Envers dotter Alva som tillsammans med sin kompis Elsa berättar om sitt filmprojekt kallat Amina. Filmen handlar om ungdomars verklighet i Sverige. 

“Vi vill göra kortfilmer om ungdomars verklighet från olika perspektiv, för att ge en inblick i ungas liv under ytan och bakom fasaden.”

Samtal Lördag den 27 mars

 
Celina Escher.png

Celina Escher

Monica Hernandez Rejon.jpg

 Mónica Hernández Rejón  

Skärmavbild 2021-03-08 kl. 21.03.06.png

 Viviana Barzan Mikkelsen 

Celina Escher och Mónica Hernández Rejón visar scener ur sin rykande färska dokumentär Fly So Far.

Tänk dig att du är gravid i nionde månaden. Plötsligt känner du en intensiv smärta. Du svimmar. När du vaknar är du på sjukhuset, omgiven av poliser. 

I El Salvador döms kvinnor för mord om de får missfall. Teodora ska avtjäna 30 år för att ha mördat sin dödfödda dotter. Från det överfulla kvinnofängelset hörs liknande berättelser medan männen inom politiken och kyrkan pratar om de ofödda barnens rätt till livet. Teodora går samman med 17 andra kvinnor och en advokat för att protestera de orimliga straffen. De får stöd av aktivister utanför murarna och Teodoras fall tas upp i rättegång. Möt filmens regissör Celina Escher och producent Mónica Hernandez Rejón i ett samtal om sitt arbete med filmen, lett av Viana Barzan Mikkelsen.

Unknown.jpeg
kulturradet_logo.gif
images.png
158499275_466431541162882_47546336305506
arkenlogo_EJ_bw_svart.png